Tuesday, May 17, 2016

17.05 - Orienteerumine ja teised sportmängud

Teine päev sujus sportmängude tähe all.

Hommikul bussi saabudes astuti kooli õuele rõõmsate nägudega ja "tere hommikust" hüüded kostusid mitmes keeles. Tundus, et itaallaste "Buongiorno!" kõla meeldis ja meelitas kordama - itaaliakeelne tervitus kõlas nii mõnegi mitte-itaallase suust.

Peale lühikest peatust oma "pesades", igal grupil on oma koduklass, koguneti spordikeskuse ette, et ühiselt minna staadionile. Seal nummerdati kõik lapsed - igaüks sai endale käe peale numbri ühest kümneni. Nende numbrite alusel moodustati päeva jooksul erinevaid gruppe, just nii, kuidas järjekordne mäng parajasti vajas.

Peale torbikujooksu, kus tuli tähti leida ja neist sõna kokku saada, milleks oli muidugi "Estonia", alustas leedu koolitaja Liudas järgmise, põneva orienteerumismängu seletamist. Kooli ümbruses tuli üles leida 10 punkti ja sooritada ülesanne. Punktides seisid kaugelenähtavate helkurvestidega nii meie õpetajad kui koolitajad-õpetajad partnerriikidest. Mängus oli väga suur roll koostööl - 10-liikmeline grupp pidi liikuma koos. Oi, kus mõni ägedama võistlusvaimuga laps oli sunnitud tempot alla laskma ja kaaslasi järele ootama. Ja nii mõnigi lühema sammu ja madalama võistlusmotivatsiooniga laps oli sunnitud kiiremaid samme tegema, et kaaslastele järele jõuda. Punktides tehtavad ülesanded valmistasid ette leedu koolitajad Liudas ja Andrijus. Grupid pidid näiteks wc-paberi abil vormima muumia, tegema inimskulptuure, aga ka sportlikumaid tegevusi, nt penalteid lööma, õpetaja Sergo väravas palle püüdmas ning üle puude vahele tõmmatud nööri hüppama. Rõõmu, lusti ja avastamisrõõmu kui palju!
 
Kell sai 13 ja traditsiooniline lõunasöögi aeg käes. Kui esmaspäevane supp olevat pannund nii mõnegi ettevaatlikumalt toitu mekkima, siis teisipäevane tatar ja kaste sai hoopis rohkem kiitvaid hinnanguid. Oleme püüdnud lõuna serveerimisel arvestada nii taimetoitlaste soovidega kui ka Türgi grupi erisoovidega.

Päeva teises pooles oleksid päris mitmed tahtnud pidada ühe korraliku siesta, kuid see pidi veel ootama. Enne veel mängiti läbi mängud, mida tõid kaasa Slovakkia ja Rumeenia esindajad. Slovakkia mäng meenutas meilegi tuntud nn ussijooksu või siis sabakulli ja Rumeenia mäng sarnases väga rahvaste palliga.





Projektinädala igal õhtul kell 16 antakse tagasiside päevale ja tegevustele. Ka selle tegevuse eest kannavad hoolt leedu koolitajad. Tänane hingetõmbehetk ja arutelu toimus iga maa grupis eraldi. Vastata tuli küsimustele "Mis sulle meeldis tänasest päevast?" ja "Mida sa õppisid?"





Kokkuvõte riikide tagasisidest:
 
Rumeenia
Eriti meeldis orienteerumine (punktide läbimine). Meeldis, et sai inglise keelt harjutada ja suures tiimis hakkamasaamist õppida.

Türgi
Meeldisid riikide mängud, mis algasid juba eile. Eelis oli neil, kes täna mängisid, sest täna oleme juba rohkem sõbrad kui eile. Täna õppisime, kuidas leida uusi sõpru ja orienteerumine meeldis väga.

Itaalia
Meeldis orienteerumine. Meeldivad grupitööd, kus saab rääkida väiksemates gruppides, nii on julgem. Sai jagada oma emotsioone. Keel ei ole probleemiks.

Slovakkia
Meeldis orienteerumine, eriti see punkt, kus tuli hääletult grupp vanuse järgi ritta seada.

Eesti
Meeldis orienteerumine. Kõikide riikide tutvustatud mängud. Saime õppida, kuidas saada tiimiks.
---------------------------------------------------------------

Kohtume homme! See you tomorrow! Arrivederci!

 Fotod 2.päev 17.05

No comments:

Post a Comment